Η Θεσσαλονίκη

H Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως «Νύμφη του Θερμαϊκού» ήταν ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι συνάντησης των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης και τόπος ανάμειξης των μεγάλων πολιτισμών και θρησκειών. Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Ελλάδας.

Διαθέτει μνημεία από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου: Λευκός Πύργος, Ρωμαϊκή Αγορά (Forum), Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα), Ροτόντα, εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, Τείχη και πλήθος βυζαντινών εκκλησιών.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ολοζώντανη πόλη που βιώνει το παρόν με τη δική της δυναμική και τιμά το παρελθόν της με σεβασμό. Η βόλτα στη παραλία, οι καφέδες στο κέντρο, η πλατεία Αριστοτέλους και ο φιλόξενος κόσμος της συνθέτουν μια λίστα η οποία αποδεικνύει γιατί αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτή την πόλη.

 

 

       

  

     

 

 

   

 

    

 

  

 

Εξερευνήστε την Πόλη!

 Λευκός Πύργος

 

O Λευκός Πύργος είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης και το σύμβολο της πόλης λόγω της θέσης του, της μακράς ιστορίας του αλλά και της επιβλητικής αρχιτεκτονικής που τον χαρακτηρίζει.

Ο Πύργος χτίστηκε τον 15ο αιώνα προκειμένου να αντικαταστήσει μία παλαιότερη Βυζαντινή οχύρωση πιθανότατα του 12ου αιώνα, ενώ αργότερα ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς. Χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο ενισχύοντας την άμυνα στο λιμάνι, ως φρουρά αλλά και φυλακή. Λόγω της φήμης του ως διαβόητη φυλακή ήταν επίσης γνωστός ως «Πύργος του Αίματος» (Κανλί Κουλέ) ή «Κόκκινος Πύργος» (Torre Blanca). Η μετονομασία του σε «Λευκό Πύργο» έγινε πιθανότατα το 1891 μετά την ασβέστωσή του.

Ήταν περιτριγυρισμένος από μακριά τείχη τα οποία ήταν ικανά να υποστηρίξουν και βαρύ οπλισμό. Μεγάλο τμήμα των οχυρώσεων αυτών κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στα πλαίσια γενικότερου εκσυγχρονισμού ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν μέρος της αρχικής κατασκευής ή προστέθηκαν αργότερα προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τα αμυντικά χαρακτηριστικά της πόλης.

Σήμερα ο Λευκός Πύργος είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την υπέροχη πανοραμική θέα που προσφέρεται από την κορυφή του. Εντός του Πύργου ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο περιμένει τους επισκέπτες.

Πρόκειται για ένα χώρο αφιερωμένο στην μακραίωνη ιστορία και το πολυπολιτισμικό πρόσωπο τη Θεσσαλονίκης όπως αυτό διαμορφώθηκε από τούς κατοίκους της.

 

Κάστρα – Επταπύργιο – Πύργος του Τριγωνίου
  

Οι αρχικές οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αμέσως μετά την ίδρυση της στα τέλη του 4ου αιώνα μΧ, ωστόσο τα υπάρχοντα τείχη δημιουργήθηκαν κατά το 390 μΧ κατά την βασιλεία του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Αν και ενσωματώνουν κάποια δείγματα των προγενέστερων κατασκευών δέχθηκαν ωστόσο και αρκετές μεταγενέστερες προσθήκες, μετατροπές και βελτιώσεις.

Τα αμυντικά τους χαρακτηριστικά και ικανότητες είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά! Το μήκος τους ξεπερνούσε συνολικά τα 7 χιλιόμετρα, με το ύψος να φτάνει σε αρκετά σημεία έως και τα 10μ και το πάχος τα 5μ. Ένας σημαντικός αριθμός επιπλέον αμυντικών κατασκευών και πύργων προστέθηκαν σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν το Επταπύργιον καθώς και ο Πύργος του Τριγωνίου, σε μικρή απόσταση από την ακρόπολη των τειχών. Μια σειρά από επιπλέον αμυντικούς πύργους με τετράγωνη, κυκλική η πολυγωνική κατασκευή έχουν προστεθεί κατά μήκος της περιμέτρου των τειχών.

Τα τείχη περικύκλωναν το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης έως και τον 19ο αιώνα όταν η Οθωμανική διοίκηση αποφάσισε στα πλαίσια ενός εκσυγχρονισμού και αλλαγής των αστικών χαρακτηριστικών της πόλης να κατεδαφίσει ολόκληρο το παραθαλάσσιο τμήμα τους.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Το AΜΘ αποτελεί ένα από σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Στις συλλογές του εντάσσονται ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες, διαρθρωμένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της αρχαιότητας.

www.amth.gr

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στοχεύει στην παρουσίαση ποικίλων όψεων της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: της τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατά- στασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. To MBΠ απέσπασε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005.

www.mbp.gr

 

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου βασίζεται σε περιοδικές εκθέσεις, με πυρήνα τη συλλογή Γιώργου Κωστάκη (έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας) αλλά και σύγχρονης τέχνης, ενώ επιδεικνύει και μία πλούσια δραστηριότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.greekstatemuseum.com 

 

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Το Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. ερευνά, μελετά και παρουσιάζει με εκθέσεις και εκδόσεις τον πολιτισμό των τελευταίων αιώνων και χρόνων στο βορειοελλαδικό χώρο. 
Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα της προβιομηχανικής και πρωτοβιομηχανικής εποχής, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του ανθρώπου για διατροφή, στέγαση και ένδυση και τον βοήθησαν να αναπτύξει πλούσια κοινωνική και πνευματική ζωή.

www.lemmth.gr 

 

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνονται. “έργα Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών τριών Γενεών”, από το 1898 έως σήμερα,τα οποία και αποτελούν μία σημαντικότατη σε ποσότητα και ποιότητα ενότητα, έργα ζωγραφικής και χαρακτικής αντιπροσωπευτικά για την πορεία της νεοελληνικής τέχνης, έργα του Νικολάου Γύζη, βυζαντινές και μεταβυζαντινές Εικόνες, χρονολογούμενες από το 14ο έως τον 19ο αιώνα και έργα γλυπτικής.

www.thessaloniki.gr 

 

ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Και Μουσείο Τεχνολογίας

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές στο ψηφιακό Πλανητάριο, τον Κινηματογράφο Ευρείας Οθόνης, τον Προσομοιωτή και να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνολογίας. Παράλληλα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις.

www.noesis.edu.gr

 

Ναός Αγίας Σοφίας

(τέλη 7ου αι.-αρχές 8ου αι.).
Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Χριστό, τον αληθή Λόγο και τη Σοφία του Θεού και κτίστηκε στη θέση μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αι.

Τυπικό δείγμα μεταβατικού σταυροειδούς ναού με τρούλο και περίστωο, κατά μίμηση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος στο εσωτερικό του ναού, μαρτυρεί το υψηλό πνευματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο της πόλης σε διάφορες εποχές.

  

Άγιος Δημήτριος - Κρύπτη

Χτίστηκε πάνω στα ερείπια συγκροτήματος ρωμαϊκού λουτρού. Εκεί φυλακίστηκε και μαρτύρησε το 303 ο αξιωματούχος του ρωμαϊκού στρατού Δημήτριος.

Τη θέση αρχικά μικρού ευκτήριου οίκου διαδέχτηκε ναός στον τύπο της βασιλικής. Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 1917 και αναστηλώθηκε μεταξύ των ετών 1918 - 1948.

Ο ναός αφιερωμένος στον πολιούχο άγιο της Θεσσαλονίκης είναι προσκυνηματικός, γνωστός για τα ψηφιδωτά σύνολα που διασώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Έντεκα ψηφιδωτές συνθέσεις αναθηματικού χαρακτήρα του 5ου, 7ου και 9ου αι. διατηρούνται στους δύο πεσσούς του ιερού βήματος και στο δυτικό τοίχο του κεντρικού κλίτους. Κάτω από το εγκάρσιο κλίτος του ναού βρίσκεται η Κρύπτη, που στα υστεροβυζαντινά χρόνια ήταν το κέντρο της μυροβλυσίας του αγίου.
Στους χώρους της λειτουργεί έκθεση κατεξοχήν με παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά.

 

Αγορά Μοδιάνο

ο Μοδιάνο είναι μια από τις πιο παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της για περισσότερα από 80 χρόνια! Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μονδιάνο.

Πρόκειται για μια σταυροειδούς σχήματος κατασκευή η οποία βρίσκεται μεταξύ δυο εκ των πιο πολυσύχναστων δρόμων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, της Βασιλέως Ηρακλείου και της Οδού Εγνατίας. Αποτελείται από πέντε μικρότερα διαμερίσματα που έχουν πολλές διεξόδους τόσο στην Οδό Βασιλέως Ηρακλείου όσο και στην Ερμού. Τμήμα της οροφής του όλου συγκροτήματος είναι κατασκευασμένο από γυαλί και μέταλλο ενώ τα γυάλινα φατνώματα αφήνουν το φυσικό φως να περνά. Η όλη αρχιτεκτονική αν και σχετικά απλή, θυμίζει με όμορφο τρόπο ανάλογες αγορές του Παρισιού. Ήταν η πρώτη οργανωμένη κλειστή αγορά αυτού του είδους, για την οποία υπήρχε τεράστια ανάγκη.

 

Λαδάδικα

  

Ακολουθώντας τον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Οδό Τσιμισκή, αμέσως μετά την Πλατεία Ελευθερίας δίπλα στο λιμάνι, βρίσκει κανείς τα πασίγνωστα Λαδάδικα.

Μια όμορφη ιστορική περιοχή, ειδικά διαμορφωμένη μόνο για πεζούς, η οποία αποτελεί αγαπημένο προορισμό, τόσο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες όσο και για την μοναδική φοιτητική κοινότητα της πόλης. Τα Λαδάδικα είναι ένα από τα πιο καυτά σημεία της πόλης όσον αφορά την διασκέδαση! Τα πολύχρωμα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια αποπνέουν το πνεύμα και τον χαρακτήρα της παλιάς Θεσσαλονίκης, ενώ απέχουν μόλις πέντε λεπτά μακριά από την Πλατεία Αριστοτέλους για όσους προτιμούν το περπάτημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μίξη του παλιού με το νέο, της παράδοσης με το σήμερα.

 

Βόλτα στη Νέα Παραλία

 

Η πιο χαλαρωτική και ρομαντική βόλτα στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή κατά μήκος της Νέας Παραλίας. Ο περίπατός θα ξεκινήσει από το ύψος του θρυλικού Makedonia Palace και θα ολοκληρωθεί στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Με την ανάπλαση που έχει συντελεστεί, απολαμβάνει κανείς έναν περίπατο με ευρωπαϊκό αέρα και εντυπωσιακά θεματικά πάρκα να ενισχύουν την εικόνα μιας πανέμορφης ευρωπαϊκής πόλης! Κανείς μπορεί να συνδυάσει τη βόλτα του με έναν καφέ την ώρα του ηλιοβασιλέματος με θέα στο Θερμαϊκό.

 

Πολιτιστική διαδρομή ΟΑΣΘ

Γνωρίστε τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης μέσα από την Πολιτιστική Διαδρομή του ΟΑΣΘ. Η λεωφορειακή γραμμή Νο 50 λειτουργεί από το 2009, έχει την αφετηρία της στο Λευκό Πύργο και η διαδρομή διαρκεί 50-60 λεπτά. Μέσω του οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλεται στο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, το έντυπο πληροφοριακό υλικό και την παρουσία των συνοδών ο επισκέπτης παίρνει τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε μνημείο από το οποίο περνάει το λεωφορείο.

Σε συνολικά 15 στάσεις o επισκέπτης θα δει από κοντά σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της πόλης που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία της στο πέρασμα του χρόνου.

http://oasth.gr/#el/politistikh-diadromh Hop on – Hop off / Περιήγηση της πόλης με ανοιχτού τύπου λεωφορεία

Η εταιρία Thessaloniki sightseeing προσφέρει μια ολοκληρωμένη περιήγηση της Θεσσαλονίκης με ανοιχτού τύπου λεωφορεία. Η διαδρομή ολοκληρώνεται σε 70 λεπτά και κάνει 8 στάσεις στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης αλλά παρέχει την δυνατότητα στους επιβαίνοντες να επισκεφθούν αμέτρητα ιστορικά μνημεία.

 

 

Δείτε τον αναλυτικό τουριστικό οδηγό της πόλης εδώ

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα links:

http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/TouristikosOdigos/Tourist_Page1/FromAndTo 

http://www.thessaloniki-sightseeing.com/index.php/en/ 

http://www.visitgreece.gr/en/main_cities/thessaloniki 

http://www.thessaloniki.travel/el/ 

http://philon.cheng.auth.gr/site_en/links/thessaloniki 

https://www.lonelyplanet.com/greece/northern-greece/thessaloniki

http://www.arrivalguides.com/en/Travelguides/Europe/Greece/Thessaloniki

http://www.thessaloniki360.com/en/ 

http://www.inthessaloniki.com/en 

http://www.saloniki.org/ 

 

 
Σημαντικές Ημερομηνίες

Ημερομηνίες Συνεδρίου: 25-27 Μαΐου 2017 

Προθεσμία Υποβολής Εργασιών: 25 Απριλίου 2017 

Προθεσμία Προεγγραφών: 25 Απριλίου 2017 

Organized by

AFEA S.A. TRAVEL AND CONGRESS SERVICES

+30 210 36 68 892
+30 210 36 43 511
info@11pesxm.gr

Ακολουθηστε μας